Анелия Кирова: Най-наболелият проблем в „Тракия“ е паркирането, аз имам решение


Анелия Кирова е кандидат за кмет на район „Тракия“ от коалиция „БСП за България“. Завършила е „Българска филология“ и „Психология“ в ПУ „П. Хилендарски“. Директор на ОУ „Гео Милев“ в Пловдив. Експерт в областта на образованието, с 20-годишен управленски и административен опит. Била е общински съветник от листата на „БСП за България “ в мандат 2003 -2007


– Какво ви мотивира да се включите в предизборната надпревара за кмет на района?
-Да се включа в кметската надпревара ме мотивира желанието ми да направя повече за квартала. Аз живея в „Тракия „от 1988 г., познавам района добре, той израсна пред очите ми.
-Може ли да опишете границите на района си? 
-На север граничи с район „Източен“, на юг -с ул. „Цар Симеон „, това е Околовръстното шосе, на изток – жп линията Пловдив-Бургас, на запад с Асеновградско шосе.
-Смятате ли, че районните кметства трябва да разполагат със самостоятелни бюджети? 
-Районите трябва да разполагат със самостоятелни бюджети защото така ще получат по-голяма самостоятелност и ще могат да решават по-адекватно проблемите на гражданите. Време е за финансова децентрализация на местна власт. Ще дам пример със съседна Гърция. В Солун всяко едно от районните кметства има самостоятелен бюджет. 60% от таксите и данъците, които се събират във всеки район остават в бюджета на района, а останалите 40% отиват в централната община. Там всеки район има самостоятелна общинска фирма, която извозва отпадъците и прави ремонти. Така реално много по-добре и ефективно се управлява финансовия ресурс. Когато кметството на района разполагат със средства да решават проблемите на място, това ще има двоен ефект: струва по-малко на Голяма община и се оценява по-високо от гражданите.
-Кой, според вас, е най-наболелият проблем в района и как ще се справите с него? 
-Най-наболелият проблем в „Тракия“ е паркирането. Той може да се реши чрез стриктен контрол и спазване на Наредба 5 от 1995 г за правила и норми по териториално и селищно устройство, според която при ново жилищно строителството за всяко жилище задължително се осигурява от инвеститора най-малко едно паркомясто или гараж. Разбира се, необходимо е вече да се изградят и нови многоетажни закрити или открити паркинги, построени на подходящи за това места. Има ресурс и в някои свободни междублокови пространства да се регламентират паркоместа.;


-Три неща, които харесвате в района си и три, с които ви е трудно да се примирите? 
-Трите неща, които харесвам в района са: добрата инфраструктура, парковете, въпреки че някои са за почистване, а други все още са далеч от европейския вид за парк, и транспортната свързаност на района с центъра.
Не мога да приема, че в 21 век може хората да нямат достъп до обществен транспорт, какъвто е случаят с живущите в микрорайон А7. Тук и учениците и възрастните хора са принудени да вървят километър и половина до най-близката автобусна спирка заради недомислие на сегашните управляващи.
Трудно приемам и занемарените междублокови пространства и забравения от досегашното управление квартал „Скобелева майка „, който се нуждае от цялостно благоустрояване.
-Защо хората да гласуват за вас? 
-Защото обичам квартала си и искам да направя повече за него, за да стане най-доброто място за живеене в Пловдив. Считам, че с административния и управленски опит, който имам, мога реално да помогна на хората.
Призовавам тракийци да гласуват с № 1 в интегралната бюлетина на 29 октомври, за да има повече за Пловдив и повече за „Тракия“!

About Author

You may also like...