Наградиха пловдивски педагог за новаторство в дигиталното образование

Боян Бодуров бе отличен в жестоката конкуренция на 43-ма педагогически специалисти от България и чужбина

Преподавателят от пловдивското ОУ „Гео Милев“ Боян Бодуров спечели второ престижно отличие в рамките на месец за своите иновативни и нетрадиционни методи на работа в образователния процес.
След приза „Учител на годината“ в категория „Начално образование“, 30-годишният педагог бе награден и в националния конкурс „Дигитални новатори в образованието“, в категория „Интерактивност при преподаването“. Това стана на официална церемония в София, под патронажа на Министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.
12 български учители от цялата страна и чужбина бяха отличени в кампанията „Дигитални новатори в образованието“, която се организира за втора поредна година от Българска асоциация по информационни технологии за втора поредна година. Целта на конкурса е да отличи и насърчи добрите практики в използването на дигиталното съдържание и по-широкото навлизане на информационните технологии в образованието, подпомагащи учебния процес във всички учебни дисциплини.
Националната надпревара отличава учители – дигитални новатори, преподаващи от 1-ви до 12-ти клас.
Боян Бодуров бе единственият преподавател от Пловдив, който бе отличен с приз. Той бе награден със специална грамота и с ултра модерен принтер от световната марка Epson.
Наградата на Бодуров има двойно по-висока стойност, защото пловдивчанинът бе отличен в категорията с най – жестока конкуренция, като в нея се съревноваваха 43-ма педагогически специалисти от училища от България и чужбина.
„Децата на 21-век влизат в съприкосновение с модерните технологиите – телевизия, смартфони, таблети в много ранна възраст. Още едва на 5-6 години те вече имат основни познания и дигитални умения, за да боравят с тези технологии. Поради тази причина е добре педагогическите специалисти да внедрят използването на този тип онлайн образователни платформи и приложения в образователния процес. В сферата на образованието интерактивността най-често се определя като полезна форма на комуникация между учащите и преподавателите, между самите учащи, както и между учащите и учебните ресурси, коментира Боян Бодуров.
Според него интерактивността е много важен елемент в процеса на преподаване и усвояване на учебния материал.
„Вижте, в електронното обучение ключова роля има и комуникацията между учащите и използваните в обучението информационни и комуникационни технологии. Например, все по-често се срещат електронни платформи и приложения като classdojo, kahoot, envision/ envision play и jumpido, обяснява 30-годишният педагог.
Бодуров смята, че използването на такъв тип комплекс позволява да се заменят традиционните уроци, които понякога не са интересни за децата с нагледни.
„Компютърните технологии имат своя потенциал за повишаване на качеството и ефективността на учебния процес в началния етап на основната образователна степен, но използването им може да възпрепятства ефективното обучение, ако се използват само защото са достъпни или модерни, обяснява разпалено специалистът – Технологиите сами по себе си няма да допринесат за положителна промяна в процеса на обучение, докато те не се употребят по подходящ начин от учителите. Видно е, че ролята на информационните технологии в обучението и възпитанието на учениците започва да става водеща“, казва още той.
И допълва, че е сигурен в нарастването броя на учителите-новатори, които в работата си с учениците използват възможностите на информационните технологии за повишаване ефективността на обучението. Не крие, че често споделя своя опит на различни организирани форуми, като така се стреми да насърчава и подпомага своите колеги в тази нелека задача.
„Има все още какво да се желае по отношение на приложението на тези технологии в процеса на обучението по предметите, но важното, е че те вече трайно навлизат в образованието, завършва Боян Бодуров. Той е убеден, че информацията е съществена част от знанието, а информационните технологии дават възможност тя да бъде систематизирана, съхранена, обработена и използвана като запази своята атрактивност и привлекателност.

ВИДЕО ОТ НАГРАЖДАВАНЕТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

About Author

You may also like...