Оставете Кабаков – той не решава проблемите на родния футбол! (коментар на „Темпо Нюз“)

Най-добрият български съдия – Георги Кабаков, който свири с успех завързани мачове от Шампионската лига, лига Европа, Световни и Европейски първенства, и е високо ценен от УЕФА, бе омаксарен в България от разните му там „ футболни разбирачи“! Защото, видите ли, имал смелостта да отмени гол на „Лудогорец“ срещу „Черно море“.
Голяма работа – ами да си бяха вкарали шампионите положенията в мача!  Да бяха отбелязали  3-4 гола, пък голям праз, че им отменил един от головете.
Нали са шампиони, нали са най-добрият отбор в България от години! Нали били над средното ниво в Европа?
Нека сме наясно – това да не можеш да вкараш гол на „Черно море“ чак до 85-ата минута и да се мъчиш пред вратата, това си е проблем на самия отбор и на треньорите му и не е виновен съдията! Проблемът ти не е в Кабаков, а в яловата ти атака, в случая!
Абе ние българите сме странна нация… Не случайно една наша поговорка казва, че не важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. Когато един човек върви напред, все ще се намери някой, който ще се опитава да го спъне.
Видяхте ли колко много катран се изля върху Кабаков тези дни, направо не е истина…
И защо трябваше в кацата с мед  да се налива катран, само и само да бъде пречупен един иначе добър рефер?
Георги Кабаков не е безгрешен, разбира се… Но няма съдия, който да не е грешил, нали?
При толкова много мачове Кабаков не е застрахован от издънки, но не бива да дърпаме най-добрия наш съдия в момента в калта.
Защото никой няма полза от това.
В лицето на Георги Кабаков България най-после изкара един читав рефер на добро европейско ниво и веднага започнахме да го дърпаме обратно в блатото на родния футбол. Там, откъдето най-вероятно и ние самите не искаме да изплуваме, защото май на всички така им изнася  и харесва.
Та Кабаков изкарва такива тежки наряди с мачове в Шампионската лига, Европейски и Световни първенства, където България не може да отиде вече с години!
Дори и критиците признават, че Кабаков вдигна високо летвата. Демонстрира европейско ниво, от което трябва да се учат останалите български рефери.
Пък ние сме тръгнали да му държим сметка как свири и не спираме да го хокаме и заклеймяваме. Той, човекът вдига нивото на българските рефери в Европа и по света, получава отлични оценки в Шампионската лига, а ние се правим че не виждаме и зорлем го дърпаме обратно в тинята.
Това, че на някой футболен шеф не му допада съдийството на Кабаков в даден мач, не означава, че реферът трябва да бъде хокан и заклеймяван. Генерални изводи за съдийството на Кабаков не трябва да се правят от един, два или три мача.
Апропо! Ръководството на „Лудогорец“ имало претенции към рефера за отменения гол на Клаудио Кешеру в 87-мата минута заради явно нарушение срещу вратаря на „моряците“ Миодраг Митрович.  И дори не искало, разбираш ли, Кабаков повече да им свири мачове!
Та това е изумително, дори шокиращо!
Как така да не искаш мачовете ти да ръководи най-добрият български съдия – този, който го признават в Европа! Затова, че не ти зачел един спорен гол. Не е ли някак  странно?
И, добре де! Е, как един клуб ще си избира кой да ти свири мачовете? Това да не ти е концерт по желание?
Ами ако е така – те могат да си изберат да им свири някой от техните служители! Или пък да си назначат съдия на щат в клуба. Стига клубни пристрастия, нека гледаме реално!..
Още повече, че футболният правилник е категоричен и в него няма клубни пристрастия.
Според съдийския правник за настоящия сезон 2019/2020, одобрен от Борда на Международната футболна асоциация, в този случай „се счита, че вратарят контролира топката с ръцете си, когато:
–  Топката се намира между двете му ръце или между едната му ръка и някаква повърхност (напр. земята, собственото тяло) или той я докосва с която и да е част от ръцете си, освен ако топката неочаквано е отскочила от него или след като той е направил спасяване.
–  Държи топката на дланта на протегнатата си ръка.
–  Когато тупка топката в земята или я подхвърля във въздуха.
–  Когато вратарят държи топката в ръцете си, той не може да бъде атакуван от противник“.
Освен уточненията за привилегията на вратаря и контролът му върху топката, тук може да влезе в сила и друго пояснение по Правило 12 (което на съдийски език отговаря чисто и просто за нарушенията в игрова обстановка).
–  В правилника се казва още, че „нарушение се отсъжда, ако състезател влиза в единоборство по опасен за противника начин“.
– Предвид това, че вратарят на „Черно море“ е паднал на земята в опита си да хване топката, кракът на Кешеру се озовава на сантиметри от лицето и горната част на тялото му.
– При преценка на съдията, ситуацията може да се тълкува и като опасно атакуване на противников състезател.
Е какво се оказва, сега? Че решенията на Кабаков са правилни! Той доказа, че знае футболните правила много повече от всичките му там „разбирачи“, това показват фактите.
Кабаков има големи шансове да бъде за рефер на Европейското първенство по футбол през 2020 година. Пловдивският рефер е в списъка от арбитри, между които ще се избере кои да ръководят мачове от континенталната надпревара.
Така България ще има двоен шанс да бъде на шампионата през лятото, след като националите ни стигнаха до баражите.
И точно сега е времето Съдийската комисия на БФС, която е иначе с доста разклатено реноме, да излезе в подкрепа на Кабаков.
Защото всичко останало ще се приеме като поредния й гаф. Нали нашият топсъдия,  заслужава точно в родината си да получи подкрепа срещу масираната кампания срещу него.
Така е редно!

About Author

You may also like...

Add a Comment