Пътуваща изложба представя във винарни иновативен проект на Национален фонд „Култура“

Пътуваща арт изложба с придружаващт театрален контур „За водата и виното“ тръгна по най-известните винарни у нас. Иновативната кампания стартира с информационно събитие във Вила „Юстина“ в известното с винарството си пловдивско село Устина, по програма, финансирана от Национален фонд „Култура“, уточниха организаторите.
Не случайно стартът на проекта е във Винарска изба “Вила Юстина”, основана през 2006 година. Тя разполага с 420 дка лозови масиви и е една от най-популярните дестинации за винен туризъм в България. Започнахме от Устина, защото тук култът към виното и Дионис продължава да живее от древността. Изложбата ще остане в дегустационната на винарната още два месеца, споделиха от екипа.
Проектът се нарича „А4, МУЗИКА, ВИНО“ и иновативен и такъв тип арт събития се правят за първи път у нас. Той среща двама много талантливи творци, работещи в различни сфери на изкуството, но намерили много допирни точки помежду си. Създава мост между картините на утвърдения живописец Тоню Цанев и изкуството на младата полска артистка Александра Кнас – и двамата горещи почитатели на българския фолклор и на музиката. Полякинята внася със своя театрален контур „За водата и виното“ неописуем колорит в изложбата на Тоню Цанев, смятат критиците.
Пърформансите на Алекс Кнас вдъхновяват зрителите и впечятляват с изисканост и своеобразен магнетичен стил.

Проектът „А4, МУЗИКА, ВИНО“ предвижда организиране на още две значими културни събития – минифестивали на фивото в още две винарски изби в регион Тракия – Първомай и Харманли,където култът към винарството и Дионис също е впечатляващ. Там изложбите също ще останат за около месец.
Винарските изби са естественото място за събития, наситени с изкуство, танци, музика, опиянение от живота.
Картините на Тоню Цанев разказват предимно хумористични истории, в които виното и водата често присъстват. Виното е свързано с веселбата, със здравия, весел дух на българина.
Авторът избира малкия формат А4, за да създаде образите на своите пиячи – общо 200 картини. Творческата идея на художника Тоню Цанев може да се обобщи в създаване на модел на пътуваща изложба, посветена на виното, която ще пребивава в различни винарски изби.
Всяка от следващите изложби ще бъде предхождана от пърформансите на Александра Кнас, живееща в България полска актриса, певица и танцьорка. Тя прави импровизиран контакт със зрителите чрез музика и танц и предава директно своите емоции, запалва и увлича публиката. Нейните три представления са изградени на основата на български ритуали и ще включват глас, танц, изпълнения на акордеон и кларинет. По време на представлението хората имат възможност да се присъединят към действието.

Още за пътуващата изложба, за театралния контур „За водата и виното“, за Тоню Цанев и Алекс Кнас.
Основният вдъхновител за серията събития „А4, МУЗИКА, ВИНО“ е Тоню Цанев. Неговите винени картини ще продължат да пътуват във винарните в района на Тракия. Всички картини са по 150 лв, а голяма част от сумата от продажбите ще отидат за благотворителна кауза.
Тоню Василев Цанев е роден в село Гранит, област Стара Загора. Творческият му път започва в Художествена гимназия „Илия Петров“ в София. По-късно (през 1977г.) завършва специалност живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Тоню Цанев е художник, аниматор, писател, поет и музикант. Изявите му са многобройни, а в тях се усеща любовта му към българския фолклор. В картините му присъстват сюжети от селския бит и народни музикални инструменти.
В проекта А4, МУЗИКА, ВИНО Тоню Цанев участва с 200 картини, които ще бъдат част от своеобразна „пътуваща изложба“, която цели да срещане почитателите на дионисиевата напитка с неговото изкуство, вдъхновено от виното, в една различна среда.
Картините на Тоню Цанев разказват предимно хумористични истории, в които виното и водата често присъстват. Виното е свързано с веселбата, със здравия, весел дух на българина.
Художникът избира малкия формат А4 в общо 200-та свои картини, за да създаде по време на карантината своите герои – веселяци и добряци от народа. “

Най-често това са дядовци с гугли, чичковци с каскети, попът, даскалът от Чирпанския край Всички те са пияни от музика и весели от вино.
Творческата идея на автора може да се обобщи в създаване на модел на пътуваща изложба, посветена на виното, която ще пребивава в различни винарски изби.
Александра Кнас пък е автор и главен изпълнител в театралния контур „За водата и виното“, който съпровожда поредицата от три изложби на Тоню Цанев.
Александра е ръководител на група за традиционен фолклор „Srednusha“ е родена през 1991 година в Полша. В продължение на 10 години тя събира художествените средства, фокусирани върху холистични методи за използване на тялото и гласа. От 2010 год. до сега участва в много уъркшопи, семинарии и проекти, свързани с театъра и музиката.
Комбинира в артистичната си практика: движение, пеене и свирене на акордеон. От 2018 год. започва да посещава България, да събира фолклорни песни от страната и да изследва повече категорията на „настоящето“, която трансформира конкретна песен, както и изпълнителя на песента, при всяко изпълнение и опит, хвалят я екперти.

„За изграждането на моя „театрален контур“ се опрях на няколко вдъхновения. На първо място българският фолклор като цяло представлява голяма част от представлението. Второто нещо беше факт, че започнах да живея в региона, където култът към виното (култът към Дионис, Сабазий и Загрей) се е поддържал много силен в древността.
В структурата на представлението си играя също така и с различни български ритуали. Големият фактор за разрастването на идеята за „театрален контур“ беше общият символ на водата и виното в културата (което също е много изследвано и изложено в картините на Тоню Цанев).
Колко плавно те се превръщат един в друг, също е препратка към променливост и непредсказуемост в света, който въпреки това е пълен с хармония в променящата се природа“, споделя Ола.
Проектът се финансира от „Национален фонд Култура“.

About Author

You may also like...

Add a Comment