4 любопитни факта, които не знаете за Пловдив

Намиращ се в сърцето на България, Пловдив е все по-желана и посещавана туристическа дестинации.

На път за морето, на път за планината или на обиколка из България, пътят ви няма как да не минe през вторият по-големина град в страната.

Пловдив впечатлява с древната си история, съчетана  с модерен и бързо развиващ се град.

А ето и няколко любопитни факта, свързани с града на тепетатa:

  1. Пловдив е един от най-старите живи градове в света

Има различни източници според някои, от които на  територията на града е съществувало селище още преди 6 000 пр. Хр., според други от 4 000 пр. Хр. Безспорен е фактът, че тези земи са били обитавани от древността и през всички тези години това място, не е спирало да бъде населено. Пловдив е бил тракийско селище, става основен римски град, а след това пада под византийско и османско владичество.Toва го нарежда сред 10-те най-стари живи градове в Света, а в статията на Ник Комптън за „The Guardian“, Пловдив е обявен за най-стария жив град в Европа.

2. Най-дългата пешеходна главна улица в Европа

От 2014 година насам Пловдив може да се похвали и като градът с най-дълга пешеходна улица в Европа. Централната улица, по която не преминават коли, започва от Партийния дом и завършва с пешеходния мост на „Новотел“-а. Дължината й е 1750 м, с което подминава пешеходната зона в Копенхаген с около 200-та метра. Тук може да се потопите в местната култура  и да усетите духа на града. С множеството си магазини, заведения, фонтани и зеленина, централната пловдивска улица е чудесен избор за разходка и шопинг.

3. Гребният канал – най-голямата база на Балканите

Гребната база в Пловдив е най-голямото подобно съоръжение на Балканите.  Дължината й е 2 200 метра, широка е 120 метра и е дълбока 3 метра. Тук всяка година се провежда европейското първенство за мъже и жени по гребане. С прекрасните си широки алеи, обградена от гора, тя е предпочитано място от пловдивчани за разходка и спорт.

4. Пловдивските тепета са били 9

Пловдив е известен като градът на Седемте тепета, но малко хора знаят, че всъщност тепетата са били 9. За съжаление 2 от тях вече не са част от града. Градът се е разделил с Марково Тепе. Днес на негово място се издига шопинг център. Хълм Каменица също е бил разрушен. На негово място е построен завод „Каменица“, който последва съдбата на хълма. Относно последният хълм „Лалута”, поради отдалечеността от останалите и различния геоложки строеж все още се спори дали да бъде причислен към останалите.

Източник: domusapartment.com

About Author

You may also like...

Add a Comment