Сърцето на Пловдив тупти в Капана

Пловдив, култура, фестивали. Това, което обединява трите неща е Капана, кварталът на творческите индустрии, арт-центърът на Пловдив, меката на изкуството и културното средище на креативните дейци, пише сайтът СheckinРlovdiv.com
За редовия турист Капана е поредната задължителна дестинация в обиколката на града. За местните – удобна дестинация за едно питие след работа в делничния ден или за неделната семейна разходка. Кое превръща тази част на града в притегателен център и за пловдивчани и за гости на града?

Пъстрата история на Капана

Капана е бил търговска зона още от XV век, когато получава и името си от съществуващите тогава пазарни пространства „Ун капан“ и „Буюк капан“. До 1652г. дюкяните там са вече 880, а в най-важната сграда – Куршумхан – се е помещавало управлението на абаджийския еснаф. Всички търговци прибирали стоката си в Големия безистен, около който били разпръснати работилниците на различните сдружения.
Понастоящем, улиците все още носят имената на струпаните по тях магазини – „Абаджийска“, „Железарска“, „Златарска“, „Кожухарска“. Големият пожар от 1906г. унищожава повечето сгради в квартала и чак през 1981г. започват проектопредложенията за обновяването му с идеята автентичния дух на комплекса да бъде запазен. Въпросният „автентичен дух“ е това, което придава на квартала привлекателната му атмосфера.

Капана на моето детство

Лутането в еднаквите улички на квартала е нещо, което е плашило всяко пловдивско дете поне веднъж. Преди обособяването на пешеходната зона, тесните улички си приличаха толкова много, че гостите на града светкавично разбираха защо името на квартала се е наложило от само себе си. Все още има хора, които и до днес не успяват от първия път да открият магазина, който търсят в павираната плетеница от къси еднопосочни улички. Като цяло, преди двадесетина години в Капана нямаше популярни атракции, с изключение на няколко кафенета, които местните редовно посещаваха. От 2012г., когато започнаха първите реконструктивни дейности в квартала, животът в него започна да се завръща, превръщайки го постепенно в пловдивското „Сохо“.

Квартал на творческите индустрии

Още с кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа, Капана получи еврофинансиране по проект, който го съживи и превърна в туптящото сърце на Пловдив.
Локацията, която от векове наред е била търговска зона, беше превърната в мека на ателиета и дюкяни, където се събират и развиват представителите на креативните индустрии. Звукозаписно студио, занаятчийска кухня, арт магазини и галерии са сред обектите, които можете да посетите.
Целогодишно в квартала се организират разнообразни културни събития – изложби, концерти, презентации, тематични и майсторски ателиета, работилници и, разбира се, гвоздея на програмата – Капана Фест, тридневен фестивал, който всяка година събира хиляди пловдивчани и гости на града.

Капана никога не спи

Ако трябва да опишем нощния живот на Пловдив с една дума, то тя определено е „Капана“. Да, в града има много и различни заведения и барове, които да допаднат на всеки музикален вкус. Но лежерната атмосфера на този подчертано бохемски квартал е нещо съвсем необикновено.
Улиците под шарените флагчета са пълни с маси и столове, така че на пръв поглед е трудно да кажете къде свършва едното заведение и започва следващото. Но ако прекарате малко повече време там, ще установите, че всяко от тях има ярка индивидуалност, било то заради уникалните напитки, които се сервират, винтидж интериора или шегите на персонала.

Независимо дали сте от Пловдив или му гостувате само за уикенда, винаги има причина да се отбиете в Капана.
Дали за да се видите с приятели на едно домашно-печено кафе или да хапнете приготвена на място торта след уморителна разходка, Капана винаги ще ви предложи нещо подходящо и то придружено с ободряваща доза релакс – отдайте му се и неусетно ще посрещнете изгрева.

По СheckinРlovdiv.com

About Author

You may also like...

Add a Comment