Истината за разтворимото кафе

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас.
Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето!
Днес насочваме вниманието ви към една любима напитка – кафето, по-точно към една нейна вариация – разтворимото нескафе.
Доколко е вредно и съдържа ли някакви ползи за организма – разбираме от следващите редове.
Разтворимото кафе е все по-често предпочитан вариант за събуждане или пък просто за задоволяване на кофеиновия глад на много хора. Често обаче се оказва, че не сме наясно какво точно приемаме, докато пием любимата си чашка ароматно топло кафе.
Версиите за това откъде датира, не са една или две – затова ще ви представим по-интересните.
В една от тях се твърди, че разтворимото кафе води началото си още от времето на Първата световна война
Тогава в менюто на войниците влизали много концентрати, които се разтваряли с гореща вода и се получавала безвкусна, но гореща храна в некомфортните условия на фронта.
Тогава се появили още и сухото мляко, концентрираният бульон, а по-късно и яйченият прах.
Войната свършила, но разтворимото кафе останало и дори се превърнало в доста печеливш бизнес, в което можем да се убедим днес.
В друга версия се казва, че преди 75 години химикът технолог от компанията „Нестле” Макс Ньоргенталер представил новата си напитка – разтворимо кафе от гранули, което се приготвя за няколко секунди.
Всъщност швейцарецът само усъвършенствал изобретението на японеца Сатори Като, който получил разтворимото кафе още през 1899-а, но не успял да доведе до промишленото му производство. Дебатите относно ползите и вредите на разтворимото кафе се задълбочават все повече най-вече заради разнородните нюанси на фактите за него.
една страна, според много от информациите органичните киселини и съединенията, които се съдържат в разтворимото кафе, подобряват много жизнени процеси.

И така – нека обобщим. И да задълбочим темата…

Дори най-доброто разтворимо кафе не е продукт, който трябва да се консумира ежедневно.

Да се определи дали пием нещо добро или отрова, е изключително лесно. Поставете няколко капки йод в чаша с прясно приготвената напитка, съветва zajenata.bg. Ако видите, че разтворимото кафе придобива синкав оттенък, във вашата чаша димящо питие има вредни примеси и добавки!

Ето какво може да има там: люспи кафе, ечемик, овес и други зърнени култури, жълъди на прах, стабилизатори и изкуствен кофеин.

По принцип, всички тези продукти не са толкова страшни в малки дози, но има и друг компонент, който още не сме споменали – това са ароматите, благодарение на които цялата тази суха смес мирише на неустоимо кафе. След като зрънцето кафе се разтвори, тялото преживява шок от натравяне с токсини.

Колко опасно е разтворимото кафе

Инстантното кафе категорично не може да се използва от хора с атеросклероза, коронарна болест на сърцето, хипертония, бъбречни заболявания, глаукома и безсъние. Всъщност, в този продукт съдържанието на кофеин е 2 пъти по-високо, отколкото в естественото кафе! Раздразнителност, гадене, стомашни смущения, главоболие – всички тези явления могат да се наблюдават сред феновете на напитката …

Сублимираното кафе е по-скъпо в сравнение с обикновеното инстантно, но това не означава, че няма добавки или ароматизанти. Ние силно препоръчваме да проверите какво точно пиете по горния метод!

Гастрит, киселини в стомаха, намаляване на потентността, кожни проблеми, проблеми с кръвното налягане и лошо функциониране на черния дроб – това е цената, която плащаме, така че по-добре е да си сварим цикория, чай, мляко, естествено кафе, вода, но в никакъв случай не пийте тази мръсотия.

Черният дроб е уязвим към отровите и те дори могат да доведат до цироза.

Ако използвате ободряваща напитка, нека това да бъде истинско кафе! При това в умерени количества и най-добре – приготвена на огъня, а не в кафе-машината.

About Author

You may also like...

Add a Comment